مقالات

مرکب در چاپ افست

مرکب در چاپ افست

شاید استفاده از دستگاه‌های پیشرفته و کاغذ مناسب بیشترین تاثیر در کیفیت چاپ را داشته باشد. اما نمی‌توان اهمیت مرکب خوب، در کیفیت نهایی کار چاپی را نادیده گرفت. یکی از عوامل مهم در مرکب چگونگی خشک شدن آن می‌باشد. فرمول مواد تشکیل دهنده مرکب (20%رنگدانه آلی، 65% ورنی سریع نشست، 5% خمیر واکس، 3% خمیر ضد پشت زن، 2% خشک کن، 5% روغن معدنی تقطیر شده) در چگونگی خشک شدن آن تاثیر گذار است و بر اساس نوع ترکیب بندی مواد مرکب‌ها به دسته‌های مختلفی تقسیم بندی می‌شود.

چاپ افست به عنوان یکی از روش‌های پرکاربرد در صنعت چاپ با ویژگی‌های خاص خود به نمایان‌سازی و چاپ دقیق افتخار می‌آورد. با پیشرفت فناوری، بهبود کیفیت چاپ و افزایش کارایی تبدیل به چالش‌های جدیدی برای صاحبان کارگاه‌های چاپ افست شده است. یکی از راهکارهایی که برای بهبود این چالش‌ها مطرح شده است، استفاده از مرکب‌ها در فرآیند چاپ افست می‌باشد.

در فرآیند چاپ افست از مواد شیمیایی، حلال ها و  رزین ها استفاده می‌شود. مرکب افست یا لیتوگرافی مخصوص چاپ روی سطوح صاف و یک دست هستند. در فرآیند چاپ افست مرکب از زینک روی لاستیک سیلندر قرار می‌گیرد و در نهایت روی کاغذ منتقل می‌شود. در طول این انتقال کیفیت و غلظت مرکب کاهش پیدا می‌کند. و به همین دلیل مرکب‌های افست غلیظ‌تر و پرنگ‌تر هستند. هر چقدر قدرت رنگ دهی مرکب بیشتر باشد میزان رنگ دانه‌ها در مرکب بیشتر است که به کمک مایع سیال در مرکب قابل حرکت هستند و همینطور چسبندگی آن تقویت می‌شود. به علت غلظت بالای رنگ و چسبندگی مرکب افست، با نام مرکب‌های خمیری هم شناخته می‌شود. مرکب‌های افست نمی‌بایست با آب مخلوط شوند و همچنین در برابر افزایش دما مقاومت خوبی داشته باشند. به این دلیل که افزایش دما باعث کاهش غلظت مرکب و چسبندی آن می شود.  هم زدن مرکب بر اثر چرخش دستگاه‌های چاپ نیز باعث کاهش غلظت مرکب و افزایش چسبندگی می‌شود.

همانطور که قبلا در مقاله رنگ در صنعت چاپ توضیح دادیم، در چاپ افست از چهار رنگ سیاه، آبی، زرد و قرمز استفاده می‌شود که به صورت مجزا بر روی سطح چاپی (کاغذ، مقوا و …) چاپ می‌شوند.

رنگ اولی که قرار است روی سطح مورد نظر چاپ شود می‌بایست از چسبندگی بیشتری برخوردار باشد و این مهم می‌بایست توسط ماشینچی دستگاه کنترل شود. در اینجا چند نمونه از انواع مرکب های مورد استفاده در صنعت چاپ را معرفی می‌کنیم. تمامی این مرکب‌ها در بخش چاپ افست استفاده ندارند.

مرکب در چاپ افست

مرکب‌های لتر پرس

این مرکب‌ها به شکل خمیر هستند و بیشتر شامل رنگدانه و ذرات خشک کن در  سیالی حامل خشک کن روغنی می‌باشند. این مرکب‌ها همچنین ممکن است شامل رزین ها و ترکیبات گوناگونی باشند تا ویژگی‌هایی از قبیل براقی و مقاومت در تغییر شکل دهی و ساییدگی و غیره به آنها بدهند.

 

مرکب‌های افست (لیتوگرافیک)

مرکب‌‌های لیتوگرافیک برای چاپ از روی سطوح صاف فرموله می‌شوند از روی لوحه‌های چاپی که نه سطوح تصویری برآمده و نه گود دارند. لیتوگرافی تنها فرایند چاپی است که در آن مواد شیمیایی و دارویی نقش اصلی را ایفا می‌کنند. در لیتوگرافی افست همانند لتر پرس با استفاده از حلال رزین به دلیل اینکه مرکب ها سریع خشک می­‌شوند روی کاغذهای روکش دار، براقی زیاد و مقاومت در تغییر شکل دهی بسیار مناسب و کارآمد هستند.

 

مرکب‌های لتر ست

برای مرکب‌های لتر ست محدودیت رنگدانه به خاطر پیشگیری از پخش شدن در مقابل محلول رطوبت زنی وجود ندارد، زیرا لتر ست به مکانیسم رطوبت زنی نیاز ندارد. هر نوع رنگدانه‌ای که برای لتر پرس به کار می‌رود، برای لتر ست هم می‌توان استفاده کرد. مرکب‌های لتر ست قوی‌تر از مرکب‌های لتر پرس هستند ولی به قوت مرکب‌های متداول افست نیستند.

 

مرکب‌های گراور

مرکب‌های گراور مرکب‌های سیال سریع خشک شونده هستند که باید غلظت با ویسکوزیته هدف داشته باشند تا از درون حفره‌های حکاکی شده در سیلندر یا لوحه کنده شوند. این مرکب‌ها اساساً با تبخیر حلال داخل مرکب با استفاده یا بدون استفاده از حرارت خشک می‌شوند. مرکب‌های گراور باید عاری از ذرات سختی که قادرند سیلندر یا لوحه حکاکی شده را بخراشند باشند.

 

مرکب‌های فلکسوگرافیک

فلکسوگرافی روشی از چاپ روتاری (دوار) لتر پرس است، که لوحه‌های لاستیکی قابل انعطاف و مرکب‌های سیال خشک شونده را مورد استفاده قرار می‌دهد. مرکب‌های فلکسو تقریباً در هر نوع سطحی در چاپ، از کفپوش و کاغذ دیواری گرفته تا سلفون و کاغذ کادو، فویل‌های فلزی و غیره استفاده می‌شوند.

 

مرکب‌های چاپ اسکرین

مرکب‌های چاپ اسکرین معمولاً از نوع روغن‌های خشک شونده هستند، گرچه سایر مرکب‌ها هم می‌توانند استفاده شوند. این مرکب‌ها غلظت رنگی ضخیمی دارند، در هر رنگی ساخته می‌شوند و در آن‌ها از برنده مواد مرکب مناسبی برای موادی که چاپ می‌شود استفاده می‌گردد.

 

مرکب‌های کاتالیتیک

مرکب‌های کاتالیتیک که برای چاپ وب کاربرد دارند شامل دو مایع پری پلیمر مانند ملامین و فرمالدیید می‌باشند که اتصال سراسری جامدی در حضور یک اسید تشکیل می‌دهند. نوعی جوهر نمک با مخلوط ترکیب می‌شود تا از به هم پیوسته شدن آن‌ها روی ماشین چاپ و در حرارت‌های معمولی جلوگیری نماید.

 

مرکب‌های به عمل آمده با یو وی

مرکب‌های به عمل آمده با یو.وی نوع دیگری از مرکب‌های بدون حلال هستند که شامل فتوپلیمرهای مایع با آغاز گر هایی می‌باشند که تحت نور دهی با مقدار زیادی از نور یو وی (UV)، رادیکال‌های آزاد را که پلیمر را به رزین خشک، جامد، ترموستینگ، پلیمریزه می‌کند رها می‌سازند. این سیستم، هم برای ورقی و هم برای وب استفاده می‌شود. در حالی که عمل آمدن مرکب با اشعه یو وی در میان واحدها، امتیازاتی در بر هم نهادن رنگ بر رنگی خشک را نشان می‌دهد. چنین به نظر می‌آید که مرکب‌های با براقی کمتری خشک می‌شوند. ظاهراً نشست بسیار سریع لایه نازک مرکب قبل از اینکه فرصتی داشته باشد تا هموار شود براقی لایه نازک مرکب نهایی را کاهش می‌دهد. همچنین در عمل آمدن مرکب با اشعه یو وی در میان واحدها، معخولاً مرکب مشکی اول چاپ می‌شود. به دنبال آن سایان، ماژنتا و زرد چاپ می‌شوند.

 

مرکب‌های بسیار براق

به طور کلی، مرکب‌های براق دارای مقداری وارنیش اضافی هستند که وقتی خشک می‌شوند ظاهراً به آن‌ها براقی می‌دهند. به منظور نتیجه گیری بهتر، باید از کاغذهای روکش دار مخصوصی برای مرکب‌های براق استفاده شود. به خاصیت چنین کاغذی معمولاً با واژه هولداوت به معنی کاغذ مقاوم در مقابل نفوذ سیال حامل مرکب اشاره می‌شود.

 

مرکب‌های سریع نشست

مرکب‌های سریع نشست، روی کاغذهای لعاب دار وگلاسه های شیشه‌ای هم در لتر پرس و هم در افست بسیار موفقیت آمیز بوده‌اند. این مرکب‌ها از یک سیستم سیال حامل حلال رزین ساخته می‌شوند.

 

مرکب‌های هیت ست

مرکب‌های هیت ست مرکب‌های سریع خشک شونده می‌باشند. هنگامی که از میان حصار حرارتی می‌گذرند تبخیر می‌شوند، رنگدانه و رزین های نفوذی ثابت شده را روی کاغذ باقی می‌گذارند، به طریقی که فرصتی برای پخش یا جذب بیش از حد معمول به کاغذ را ندارند.

 

مرکب‌های متالیک

مرکب‌های متالیک به وسیله پودرهای متالیک، از قبیل ترکیبات آلومینیوم و مس، که بر پایه وارنیش مخصوصی با هم مخلوط می‌شوند، درخشندگی خوشایند فلز را می‌دهند. پودر برنز و سیال حامل برای تهیه مرکب‌های طلایی درست قبل از استفاده با هم مخلوط می‌شوند، زیرا اکثر مرکب‌های طلایی بعد از مخلوط شدن سریعاً تیره شده و از جلا می‌افتند.

 

مرکب‌های مویسچرست

مرکب‌های مویسچر ست لتر پرس دارای رنگدانه های پراکنده در سیالی حامل، با ترکیبی از برنده مواد حل نشدنی در آب، محلولی در حلال آب آمیزشی، یا آب پذیر می‌باشد این حلال از گروه حلال‌های گلیکولGlycol است. با تبعیت چاپ، چه از بخار، چه بخار خالص یا آب، حلال آب آمیزشی مقدار آبی را که سبب بردن مواد حل نشدنی در آب می‌شود، بر می‌دارد تا از محلول جدا کننده و رنگدانه را به طور محکمی در کاغذ زیر سازی نماید. مرکب‌های مویسچر ست نسبتاً بی بو هستند، که این ویژگی آن‌ها را برای چاپ بسته بندی مواد غذایی ایده آل می‌سازد.

 

مرکب‌های مغناطیسی

مرکب‌های مغناطیسی برای بالا بردن سرعت و بازده جا به جایی چک‌های بانکی ساخته شده‌اند. این مرکب‌ها از رنگدانه هایی ساخته می‌شوند که پس از چاپ قادرند مغناطیسی شوند و حروف چاپ شده بعداً به وسیله ابزار خواندنی الکترونیکی تشخیص داده می‌شوند.

 

مرکب‌های فلورسنت

سابقاً مرکب‌های فلورسنت به چاپ اسکرین محدود بود، اما رنگدانه های آسیابی نرم‌تر جدید و استحکام بیشتر رنگدانه اینک امکان چاپ رنگ‌ها را در یک نوبت به وسیله لتر پراس، لیتوگرافی و گراور می‌دهند. برای دو تون‌ها و حتی فرایند تمام رنگ اکنون امکانپذیر می‌باشند. این مرکب‌های  شفاف به طور طبیعی نور را منعکس و منتشر می‌کنند و از امواج نوری فوق بنفش که مرکب‌های دیگر نمی‌توانند مورد استفاده قرار دهند استفاده می‌کنند. مرکب‌های نیمه شفاف امکان چاپ سایه‌های رنگی میانه را به صورت چاپ مضاعف می‌دهند.

 

وارنیش و لاک

وارنیش (ورنی) و لاک  به منظور حفاظت و همچنین براقی به صورت چاپ مضاعف استفاده می‌شوند. مرکب ساز باید مطلع شود که کار چاپی لاکی خواهد شد تا بتواند مرکب خود را فرمول بندی کند تا در مقابل لاک مقاوم باشد. وارنیش ساز باید به همان اندازه از مقاومت‌های شیمیایی (صابون‌ها، اسیدها و غیره) مطلع باشد تا آزمایش‌های ساییدگی، شرایط براقی، و سایر مشخصات عمومی مورد نیاز وارنیش را بتواند با فرمول سازی مناسب انتخاب نماید.

انواع متنوعی از وارنیش های کاربردی ماشین چاپ وجود دارند. این وارنیش ها روی ماشین‌های چاپ استاندارد، بدون حرارت استفاده می‌شوند و خشک شدن آنها به وسیله اکسیداسیون انجام می‌شود.

مرکب در چاپ افستتعریف مرکب

مرکب‌ها ترکیباتی هستند که از ترکیب چند ماده مختلف با هدف بهبود خصوصیات مکانیکی، حرارتی، و یا شیمیایی محصول نهایی ساخته می‌شوند. در چاپ افست، استفاده از مرکب‌ها به منظور بهبود خصوصیات مرکب‌های چاپ و افزایش کیفیت چاپ بسیار موثر است.

 

تأثیر مرکب‌ها بر کیفیت چاپ

  • بهبود ویژگی‌های ظاهری: مرکب‌ها می‌توانند بهبود ویژگی‌های ظاهری چاپ مانند رنگ، روشنایی و کنتراست را تسریع دهند.
  • کاهش اثرات جانبی: استفاده از مرکب‌ها می‌تواند عوارض جانبی چاپ افست مانند گل و لکه‌های جوهر را کاهش دهد.
  • افزایش دوام: مرکب‌ها می‌توانند به ماندگاری و دوام چاپ افست کمک کرده و مقاومت به عوامل مختلف خارجی را افزایش دهند.

تأثیر مرکب‌ها بر کارایی چاپ

  1. افزایش سرعت چاپ: برخی از مرکب‌ها می‌توانند باعث افزایش سرعت چاپ گردند و در نتیجه کارایی فرآیند چاپ را بهبود بخشند.
  2. کاهش هدر جوهر: مرکب‌ها می‌توانند به بهینه‌سازی مصرف جوهر کمک کنند و هدر را کاهش دهند.
  3. افزایش دقت: استفاده از مرکب‌ها می‌تواند دقت چاپ را افزایش داده و جزئیات ریزتری را ایجاد کند.

با توجه به تحولات به‌روز در صنعت چاپ افست، استفاده از مرکب‌ها به عنوان یک راهکار نوین می‌تواند بهبود قابل‌توجهی در کیفیت و کارایی این فرآیند فراهم کند. با انجام تحقیقات بیشتر در زمینه انتخاب و استفاده از مرکب‌های مناسب، می‌توان به بهبود مستمر در صنعت چاپ افست دست یافت.

با پیشرفت روزافزون در زمینه حفاظت از محیط زیست و توجه بیشتر به مسائل پایداری، ساک دستی تبلیغاتی به عنوان یک جایگزین سبز و محیطی برای تبلیغات در دنیای امروز مطرح شده‌اند. این ساک‌ها که از مواد بازیافتی یا قابل تجدید مصرف ساخته می‌شوند، نه تنها به کاهش زباله‌های پلاستیکی کمک می‌کنند بلکه امکان گسترش پیام‌های تبلیغاتی را نیز فراهم می‌سازند. به عنوان یک ابزار بازاریابی محیطی، ساک‌های دستی تبلیغاتی می‌توانند هویت برند را تقویت کرده و به رسانه‌ای موثر برای ارتباط با مشتریان تبدیل شوند.

5/5 - (5 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *